Рецепти Великодніх пасок

ПАСКА ЦАРСЬКА

– дріжджі – 50 г

– вершки – 3 склянки

– борошно – 6 склянок

– масло вершкове – 200 г

– цукор – 1 склянка

– яйця (жовтки) – 15 шт.

– кардамон – 20 зерен

– мускатний горіх – 1 шт.

– подрібнений мигдаль, цукати, ізюм – за смаком

Розвести дріжджі в 1 склянці теплих вершків, всипати 3 склянки борошна і поставити опару. Коли опара підніметься, додати до неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати ще 3 склянки борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, мускатний горіх, мигдаль, нарізані цукати та ізюм. Добре вимісіть тісто і залиште підніматися, після чого покладіть його в змазану олією і товченими сухарями форму. Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися і поставити в духовку з несильним жаром.

ПАСКА ЦАРСЬКА НА СМЕТАНІ

- 2 кг сиру

- 400 г вершкового масла

- 800 г сметани

- 600-800 г цукру

- 10 яєць

- 100 г ядер солодкого мигдаля

- 100 г родзинок без кісточок

- ванілін

Покласти в каструлю протертий через сито сир, вершкове масло, додати сметану і яйця, ретельно перемішати, поставити каструлю на плиту і довести масу до гарячого стану (але не доводити до кипіння), безперервно помішуючи дерев'яною лопаткою, аби маса не пригоріла. Після цього зняти з вогню і по можливості швидко охолодити, безперервно помішуючи. У захололу масу додати цукор, родзинки, розтертий мигдаль, ванілін, все перемішати, викласти в пасочницю, застелену чуть вологою марлею, і щільно ум'яти масу. Зверху поставити блюдце з невеликим вантажем і прибрати в холодильник на добу.

СИРНА ПАСКА

- 12 крутих жовтків

- 400 г сиру

- 400 г цукру

- 400 г вершкового масла

- ваніль

Жовтки протерти через сито й всі добре збити міксером. Покласти марлю на друшляк, на неї викласти масу. Поставити в холодильник, щоб стекла рідина годин на 12. Перекласти на блюдо плоскою стороною вниз. Сирну паску їдять, намазуючи її на кулич.

СМАЧНОГО!